Pilor Stenozu

Pilor stenozu nedir?

Pilor stenozu midenin barsağa geçiş olan alt kısmının daralmasıdır. Bu kısımdaki mide kası kalınlaşır, mideden bağırsağın ilk kısmına geçişi sağlayan pilor kanalını daraltır ve besinlerin mideden barsağa geçmesine engel olur.

Bu hastalık bebeklerde tipik olarak 2-8. haftalarda görülür ve 500-1000 canlı doğumda bir bebek etkilenir.

Neden önemlidir?

Mide açıklığı tıkalı olduğu için besinler ince barsağa geçemez bu nedenle bebek kuvvetli tarzda fışkırır gibi kusar, bununla birlikte pek çok problem gelişir. Bu problemlerin en önemlisi bebeğin beslenemediği için sıvısız kalmasıdır. Besinleri alamadığı için gerekli olan beslenme gereksinimlerini karşılayamaz. Ayrıca kusmayla birlikte mide sıvısında bulunan ve vücut için önemli olan bazı mineraller kaybedilir. Bebeğin kilo alımı durur bir süre sonra kilo kaybetmeye başlar. Kısa sürede oldukça düşkün hale gelir.

Pilor stenozu neden olur?

Neden oluştuğu bilinmez ancak genetik ve çevresel etmenlerden etkilendiği düşünülür. Oluşumunu engellemek için herhangi bir tedavi yoktur. Erkelerde daha sık görülür. Ailede bir çocukta pilor stenozu saptanmışsa daha sonra doğan kız veya erkek çocuklarda bu durumun görülme riski daha yüksektir. Pilor stenozu nedeniyle ameliyat olan hastaların çocuklarında da bu risk daha yüksektir.

Yakınma ve bulgular nelerdir?

En sık bulgusu fışkırır tarzda ve besinleri ve mide sıvısını içeren kusmadır. Bebeklerin ağzından gaz çıkarırken hafif olan kusmalarından tamamen farklıdır. Bebek genellikle sürekli açtır ve beslenmek için çok isteklidir. Çok miktarda anne sütü veya formül mama ileri doğru fışkırarak mideden dışarı atılır.

Diğer bulgular ise kilo kaybı, sıvısız kalma (dehidratasyon), halsizlik, seyrek dışkılama, kabızlık, hafif sarılıktır.

Tanı nasıl konur?

Ailenin verdiği tipik bir öykünün yanı sıra ayrıntılı ve dikkatli bir muayene ile karnın orta bölümünde sert zeytin büyüklüğünde kitle farkedilir. Pilor stenozu ile karışabilecek diğer hastalıkları elemek için bazı tetkikler istenir.

Kan tetkikleri bebeğin vücuttan kaybettiği mineral ve sıvı miktarını belirlemek için önemlidir.

Karın ultrasonu pilor stenozu tanısında çok değerlidir. Yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanıldığı bir görüntüleme yöntemidir. Pilor kasının kalınlığı ve uzunluğunu ölçmek için kullanılır. Radyasyon içermez o nedenle zararlı değildi, ancak tecrübeli kullanıcılar tarafından yorumlandığında değerlidir.

Baryumlu mide-bağırsak grafisi ile yemek borusu mide pilor kanalı ve ince bağırsağın ilk kısmı değerlendirilir. Baryum sülfat yoğun beyaz renkli ve radyolojik görüntüleme ile görülebilen bir sıvıdır. Bu filmde mideye gelen sıvının mideden ince bağırsağın ilk kısmına dar bir kanalla ve geç geçtiği görülür.

Tedavisi nasıl yapılır?

Pilor stenozunun tedavisi 2 aşamada yapılır. Bebeğin midesinin rahatlaması ve kusmaması için burundan mideye uzanan bir tüp takılır. Birinci aşama bebeğin kaybettiği sıvıların ve minerallerin serum verilerek tamamlanmasıdır. Kayıplar karşılanıp kan değerleri düzelince bebek, pilor kanalındaki darlığın açılması için ameliyata hazır hale gelir. İkinci aşamada ise ameliyat ile midenin aşağı kısmındaki kalınlaşmış kaslar ayrılarak darlık rahatlatılır. Bu işlem mideden besinlerin ince bağırsaklara geçmesini sağlar. Bu ameliyat açık veya laparoskopik yöntemle yapılabilir.

Ameliyattan sonra ne olacak?

Ameliyat sırasında bebeğinize ağrı kesici ilaç verilerek ameliyat sonrası rahat bir dönem geçirmesi sağlanır. Ameliyat sonrası 8 saatte bir ilaç dozu tekrarlanır.

Beslenme nasıl yapılır?

Ameliyattan 6-8 saat sonra az az beslenme başlanarak 24-48 saat içinde tam beslenmeye geçilir ve çoğunlukla 3. günde bebeğiniz taburcu edilir. Beslenme miktarının çok hızlı artırılmaması ve ilk günlerde 90 mililitreyi geçmemesi önerilir. İlk günlerde bebeğiniz kusabilir genellikle ilk haftadan sonra bu tamamen geçer.

Ameliyatttan sonra ameliyat kesisinin temiz tutulması önemlidir. 1 hafta sonra banyo yapabilir.

Taburcu olduktan sonra 380C üzerinde ateş, ameliyat yerine kızarıklık şişlik veya kötü kokulu akıntı, huzursuzluk, ardı ardına 3 beslenme sonrası kusma veya idrar miktarında azalma olursa tekrar doktora başvurmanız gereklidir.


Çocuk Bağırsak Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu