Çocukta gastrostomi

Gastrostomi nedir?

G tüpü olarak da adlandırılan gastrostomi tüpü mideye beslenme veya boşaltma amacı ile yerleştirilen bir tüptür. G tüpleri mideye cerrahi olarak veya ciltten (perüktan yolla) direkt olarak yerleştirilebilir. Cerrahi yerleştirime laparoskopik veya açık cerrahi ile yapılabilir. G tüpleri bebeklere ve çocuklara malnütrüsyon, kilo alamama, beslenme intolereansı veya yutma güçlüğü gibi beslenmelerini etkileyen durumlarda yerleştirilir. Geçici veya kalıcı olabilir ancak geçici olanlar da uzun süre kullanılabilir.

Gastrostomi tüp tipleri/ yerleştirilmesi

Perkütan Endoskopik Gastrostomi (PEG) tüpleri sıklıkla ameliyathanede bir çocuk cerrahı veya gastroenterolog tarafından yerleştirilir. Bu işlem genel anestezi altında yapılır. Işıklı bükülebilir bir skop ağızdan geçirilerek mideye ulaşır. Endoskopi yardımı ile cilde küçük bir kesi yapılarak mideye tüp yerleştirilir. Yeri endoskop ile tekrar kontrol edilir. İşlemden 6-8 saat sonra beslenme başlanabilir. Tüm 6-8 hafta sonra genel anestezi altında değiştirilebilir. Bu tüpler mantar şeklinde veya balonlu olabilir. Mideden kolayca çıkmaması ve sabit kalması için tasarlanmış tüplerdir

Hastanede ne olacak?

Hastanede g-tüpün bakımı ve pansumanı için eğitim almanız gereklidir. Tüpün dış kısmı günde 1-2 kez sabun ve ılık suyla temizlenmelidir. Etrafını ve cildi sürekli kuru tutmak gereklidir.

G tüpten beslenme yavaş ve az miktarda başlanmalı ve taburculuk zamanına kadar yavaş yavaş artırılmalıdır. Beslenme pompası gibi ek aparat taburculuk sırasında ev için temin edilmelidir.

Çocuğum Ne zaman taburcu olur?

G-tüpü yerleştirilen bebekler veya çocuklar hastanede kalmalarını gerektiren başka bir sağlık sorunları yoksa 1-3 gün içinde taburcu olabilirler. Bu süre içinde g-tüp bakımını ve kullanımını öğrenmişseniz, başka bir komplikasyon veya sorun yoksa ve çocuğunuz g-tüpten beslenmeyi tam olarak tolere ediyorsa hastanız taburcu olabilir. Eğer g- tüp daha ciddi başka bir ameliyata ek olarak yapılmışsa esas ameliyatın iyileşme süresi ve durumu göz önünde bulundurulur. Beslenme pompalarının nasıl kullanılacağını öğrenmek için bu konu ile ilgili hemşirelerden eğitim almak gereklidir.

Çocuğunun iyileşmesi nasıl olur?

Her çocuğun iyileşmesi farklı olur ancak genellikle ilk baştaki aktivitelerine dönmeleri 72 saat içinde gerçekleşir. Ağrı kesicinin bu süre içinde devam etmesi gerekir.

Ameliyattan sonra neler olabilir?

Tüpün çıkması: Böyle bir durumda hemen hastaneye gelmeniz gereklidir. Tüpün tekrar yerleştirilmesi için hastaneye biran önce gitmeniz gereklidir, tüpün giriş yeri çok hızlı kapanabilir.

Sızıntı: Bu sık karşılaşılan ve genellikle kendiliğinden geçen bir problemdir. Çok fazla akıntı oluyorsa çocuğunuz yeterli besini alamıyor demektir. Tüp yeri genişlemiş olabilir veya beslenme hızının azaltılması gerekebilir.

Tüp veya sondanın kırılması: Tüpler plastiktir ve yıpranabilir. Eğer plastik yıpranmışsa veya bağlantı yerlerinden birinde kırılma varsa tüpün değişmesi gerekebilir. Hastaneye başvurmanız gerekliidir.

Kilo kaybı: Çocuğunuz kilo kaybediyorsa ya yeteri miktarda ve uygun şekilde beslenemiyor veya g-tüp ile ilgili mekanik bir problem var demektir

Granülasyon dokusu: G-tüplerle ilgili en sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Bu açıklığın olduğu kısımdan yüzeye doğru uzanan ve açıklığı kapatmaya çalışan sağlıklı dokudur. Bu pembe-kırmızı parlak bir dokudur. Acil bir durum değildir. Gümüş nitrat uygulaması ile küçültülmeye çalışılır.


Temel İşlem ve Ameliyatlar

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu