Çocukta lenf bezi biyopsisi

Lenf bezi biyopsisi nedir?

Lenf bezi biyopsisi vücudun bir bölgesindeki lenf bezini enfeksiyon veya başka bir hastalık için mikroskopta incelenmesi amacıyla çıkartmaktır. Lenf bezleri bağışıklık sisteminin parçasıdır. Lenf bezleri vücudun her yerinde vardır, ancak büyüdüğünde veya ağrılı olduğunda boyun, kulak arkası, kasık, koltuk altı bölgelerindekileri fark etmek ve hissetmek kolaydır. Lenf bezlerinin bir enfeksiyon, travma, kesi, ilaç reaksiyonu veya çeşitli tümörlerin gelişmesi sırasında büyümesi sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak anı büyüyen lenf bezlerinin veya ateş, kızarıklık, hassasiyet, kilo kaybı, iştahsızlık gibi bulgularla birlikte görülen lenf bezlerinin biyopsi ile incelenmesi yararlıdır.

Lenf bezi biyopsisi nasıl yapılır?

Hafif anestezi veya sedasyon ile iğne biyopsisi yapılabileceği gibi genel anestezi ile açık biyopsi de yapılabilir. Açık biyopside lenf bezi üzerinde cilde küçük bir kesi yapılarak lenf bezinin bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Birden fazla lenf bezi çıkarılmışsa buna lenf bezi diseksiyonu denir. Çıkarılan lenf ı ayılma odasında izlenir bu konuda uzman patologlar tarafından çeşitli uygulamalardan geçirildikten sonra mikroskopta incelenir.

Hastanede ne olacak?

Genellikle bu işlem için hastane yatışı gerekmez. Günübirlik cerrahi bir uygulamadır. Ameliyathanede işlem bittikten sonra çocuğun uyanma odasına alınarak tam olarak uyanması beklenir. Ağızdan alınan uygun ağrı kesici yeterlidir, işlemden bir gün sonra çocuk normal aktivitesine genellikle dönebilir. Eğer lenf bezindeki abse drene edilmişse günlük pansumanlar ve antibiyotik gereklidir.

Yaranın iyileşmesi 10-14 gün sürer. Yarada kanama, enfeksiyon bulguları (kızarıklık, akıntı), ve yara çevresinde uyuşukluk olabilir. Böyle durumlarda doktorunuza başvurmanızda yarar vardır.


Temel İşlem ve Ameliyatlar

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu