İdrar kaçırma

Enüresis gece veya gündüz idrarı tutamamadır. Çocuk 5 yaşına gelene kadar bu durum önemli değildir. Çocukların hemen hemen hepsi 15 yaş civarında kuru kalırlar. Çocukların çoğu genellikle gece sorun yaşar. Bu durum insanların üriner sistemi ve bağırsak kontrolünün normal gelişimi ile ilgilidir.

Yatak ıslatma (tıbbi adı enüresis nokturna) milyonlarca ailenin her gece yaşadığı bir durumdur. Küçük çocuklarda sık görülmekle birlikte ergenlikte genellikler sonlanır. Her zaman altta yatan bir neden olmayan bu durum çoğunlukla doğal gelişmenin bir safhası olarak kabul edilir ve çocuklar bu durumdan kurtulurlar. Çoğu zaman yatak ıslatma daha önemli bir tıbbi veya psikolojik sorunun belirtisi değildir. Ancak bu durum aileler için ciddi bir stres nedenidir. Çocuklar bu durumdan utanırlar ve kendilerini suçlu hissedebilirler, başka bir yerde kalmaktan endişe duyarlar. İleler ise kendilerini çaresiz hissederler. Bu durumun bir süre devam edebileceğini ancak ergenliğe kadar sorunu çözüleceğini anlatmak ve çocuğa duygusal destek vererek aileleri rahatlatmak sorunun çözümünde önemli bir adımdır.

Ne sıklıkla görülür?

Özellikle 6 yaş altındaki çocuklarda çok sık görülür. 6 yaş altındaki çocukların %13ü, 10 yaş altındaki çocukların %5 i gece yataklarını ıslatır. Genellikle aile fertlerinden en az birinde çocuklukta yatak ıslatma öyküsü vardır.

Çocukların çoğunda yatak ıslatma sıklığı çocuk büyüdükçe her geçen yıl azalır ve tamamen düzelir. Bu süre içinde çocuğun rahatsız olmaması ve bu durumdan utanç duymaması için çocuğa destek verilmeli ve ona bu durum anlatılmalıdır. Gün içinde bol sıvı alması gece yatmadan önce sıvı alımını azaltması ve son bir kez tuvalete gitmesi sağlanmalı, kuru geceler için motivasyonunu arttırmak için çocuğun sevdiği küçük ödüllendirmeler yapılmalıdır. Alarm bu durumda yara görülebilecek tedavi yöntemlerinden biridir. Yatak ıslattığı için çocuk kesinlikle cezalandırılmamalı, bunun geçici ve gelişimsel bir durum olduğu tekrar anlatılmalıdır.

Yatak ıslatmanın ani başladığı ve diğer bulguların eşlik ettiği durumlarda başka tıbbi hastalıklar araştırılmalıdır;

  • En az 6 ay tamamen kuru kaldıktan sonra ani başlayan yatak ıslatma
  • Gündüz de alt ıslatma
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma yakınması
  • Sık idrar yapma
  • Normalden daha fazla yeme ve içme
  • Ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme
  • 7 yaşından sonra hala idrar kaçırma
  • Çocukta aşırı stres belirtileri varsa

Yatak ıslatma durumunda ailelerin çok sabırlı ve anlayışlı olmaları ve sonuçların yüz güldürücü olduğunu bilerek çocuklara gerekli desteği vermeleri, kuru günlerin yaklaştığını bilmeleri önemlidir.


Çocuk Cerrahisi ve Hastalık Belirtileri

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu