Çocukta splenektomi

Splenektomi nedir?

Splenektomi dalağın çıkarılması ameliyatıdır. Dalak solda karnın en üst kısmında diaframın hemen altında bulunur. Dalak bakterilere karşı savaşta bağışıklık sisteminin bir parçası olarak rol oynar. Ayrıca kan dolaşımındaki eski kan hücreleri veya parçalanmış hücreler gibi yabancı molekülleri süzer ve temizler. Karaciğerin kan akımına katkı sağlar ve hücrelerin depolanmasını sağlar.

Splenektomi neden gerekir?

Splenektomi birçok nedenle gerekebilir. Splenektominin en çok gerekli olduğu ve hastaların yayar gördüğü durumlar dalağın anormal kırmızı kan hücrelerini ve trombositleri tükettiği yok ettiği hastalıklardır. Kırmızı kan hücreleri yok olduğunda kansızlık başlar. Herediter sferositoz, disk şeklinde olması gereken kırmızı kan hücrelerinin küre şeklinde olması hastalığıdır. Bu nedenle kırmızı kan hücreleri dalak tarafından yabancı cisim olarak algılanır ve yok edilir. Beta talasemi ve orak hücreli anemi kırmızı kan hücrelerinin dalak tarafından yok edildiği ve splenektomiden yarar gören diğer hastalıklardır. Splenektomi genellikle 5 yaşından sonra gereklidir.

Trombositler dalak tarafından yıkıldığı ve yok edildiği zaman normal pıhtılaşma gerçekleşmez, kolay ve kendiliğinden kanamalar meydana gelir. İdiyopatik trombositopenik purpura hastalığında trombositlere karşı vücut antikor oluşturur, trombositler dalak tarafından yabancı olarak algılanır ve yok edilir. Hastaların çoğu kendiliğinden veya ilaçlarla iyileşirken, bir kısmında bu önlemler işe yaramaz ve splenektomi gerekir.

Pediatrik hematologla splenektominin hasta için daha yararlı olacağına karar verene kadar medikal tedaviye devam ederler, splenektomi gerektiği zaman hasta cerrahi bölümle birlikte değerlendirilir.

Hasta splenektomi için nasıl hazırlanır?

Kaza veya karına darbe sonrası dalağın yaralanması ve splenektomi gerekmesi dışında splenektomi acil bir ameliyat olarak yapılmaz. Hasta için en uygun zamana planlanarak yapılan bir ameliyattır. Çocuğunuz dalak olmadan yaşayabilir ancak enfeksiyonlara yatkınlık ve hassasiyet artar. Bu nedenle dalak ameliyatı öncesi bazı mikroorganizmalara karşı aşılama yapılması gereklidir. Ameliyat öncesi kapsüllü bakterilere kartşı (Hemafilus influenza, Streptococcus pneumonia ve Neisseria menengitidis) aşılanmanın tamamlanması zorunludur.

Ameliyathanede ne olacak?

Çoğunlukla kapalı cerrahi (laparoskopi) ile yapılabilir. Travma sonrası yapılan splenektomilerde açık cerrahi daha uygundur. Ameliyat öncesi ve sonrasında damar yoluyla sıvı ve antibiyotik tedavisi verilir. Ameliyat öncesi kansızlık veya trombosit sayısındaki azalma nedeniyle bunların karşılanması ve normal kan değerlerine çıkarılması gereklidir.

Ameliyattan sonra ne olacak?

Hasta laparoskopik ameliyatlardan sonra 2-4 gün yatabilir. Eğer ameliyat açık ise hastanede yatış süresi 1 hafta olur. Ameliyat sonrası ağızdan beslenme başlayana kadar damar yolundan antibiyotik sıvı ve ağrı kesici tedaviler devam eder. Genellikle ameliyattan sonraki gün ağızdan beslenme başlanır. Taburculuk sırasında hasta ağrı kesici ilaç ile eve gönderilir.

Ameliyattan sonra nelere dikkat etmek gerekir?

Ameliyat kesi yerlerinde kızarıklık, ağrı akıntı veya yüksek ateş durumunda hemen doktora başvurmak gereklidir. İlk aşılar enfeksiyon riskini azaltmakla birlikte ilerleyen dönemlerde enfeksiyonlara hassasiyet artabilir. Bu nedenle hematoloji bölümünün izlemi gereklidir.


Temel İşlem ve Ameliyatlar

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu