Çocuklarda özellikle de bebeklerde kasıklarda görülen şişliklerin en sık nedeni kasık fıtığıdır. Erkek çocuklarda daha sık olmakla birlikte kız çocuklarda da görülür. Çocuklarda kasık fıtığının nedeni anne karnında karın zarının (periton) kasık kanalına doğru uzanan kısmının (prosesusvaginalis) doğumdan sonra normal olarak kapanması gerekirken kapanmamasıdır. Normalde karın zarı karındak barsak yapıları ile torbaları birbirinden ayırır. Karın zarı ile yumurtalık torbası arasında doğumdan önce açık olan ama doğum sırasında kapanmış olması gereken kanalın kapanmaması kasık fıtığına yol açar. Karın içindeki barsak yapıları kayarak torbalar içine geçer. Açık kalan bu kanalın içine bağırsak girerse kasık bölgesinde görülen şişliğe kasık fıtığı, sadece karın içi sıvısı girerse oluşan su kesesine hidrosel denir.
Çocukların çoğunda kasık fıtığı sağ tarafta görülür (%60) ancak her iki kasıkta da fıtık görülebilir. Çift taraflı fıtık aynı zamanda veya farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.
Kasık fıtığı kızlarda da erkeklerde de her yaşta görülebilir. Ancak hastaların %35'i 6 aylığın altındadır. Kasık fıtığı kalıtsal geçişli değildir ancak ailesel yatkınlık olabilir. Ailenin bir ferdinde görüldüyse diğer bir aile üyesinde görülme olasılığı artar. Erken doğan (prematür) bebeklerin %30'unda kasık fıtığı gelişir.
Kasık fıtığını genellikle aileler tarafından, bazen de genel muayeneleri yapan çocuk doktorları tarafından fark edilir. En sık bulgu çocuk ağlarken veya ıkınırken kasık bölgesinde veya torbalarda ortaya çıkan şişlik ya da çıkıntıdır. Çocuk sakin olduğunda yani karında basınç olmadığında şişlik tamamen kaybolur. BU şişlik genellikle ağrısızdır. Bazen çok hassas ve ağrılı bir şişlik şeklinde ortaya çıkabilir. Genellikle iyi bir muayene ve ailenin verdiği öyküyle tanı konur.
Eğer şişlik bölgesine hafif baskı uygulayarak şişlik karın içine gidiyorsa bu redükte edilebilir yani tekrar yerine yerleştirilebilir fıtıktır. Ancak kasıktaki şişlik hafif baskı uygulamakla kaybolmuyor ise buna fıtık sıkışması denir. Sıkışmış fıtık bulgusu varsa çocukta aynı zamanda huzursuzluk, ağlama, kusma ve kaka yapamama gibi bulgular ortaya çıkar. Kasıkta hassasiyet artar ve karın şişliği gelişebilir. Eğer bu süre uzarsa fıtık kesesi içinde sıkışmış olan bağırsağın kanlanması bozulur ve bağırsağın bu kısmı ölür.
Kasık fıtığını tedavisi ameliyattır. Ameliyat çocuk uyutularak anestezi altında yapılır. Ameliyatın tanı konduktan sonra mümkün olan en kısa zamanda yapılması gerekir. Böylece oluşabilecek riskler azaltılır. Kasık fıtığının boğulması ile sonuçlanan ve ciddi risk taşıyan durumlar önlenmiş olur. Ameliyat tan sonra çocuk aynı gün içinde eve gönderilir. Ameliyat yeri steril bandajla kapatılır. Erken doğan (prematür) bebekler ameliyattan sonra 1 gün hastanede kalırlar.