Çocukta karın ağrısı

Çocuklarda karın ağrısı çok sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. 15 yaşına kadar gelen her üç çocuktan biri karın ağrısı nedeniyle bir dönem doktora başvurmuştur, ancak bunların küçük bir kısmında ciddi bir problem ya da hastalık saptanmıştır. Çocuklarda karın ağrısı 10 yaşından küçük çocuklarda daha sıktır. Genellikle yeme ve tuvalet alışkanlıklarının değişmesi veya bozulması ile ilişkilidir. Bu tür ağrıların çoğunluğu kendiliğinden geçer ya da evde tedavi edilebilir; buna rağmen anne babada korku ve endişe yaratır. Bazı durumlarda çocuk karın ağrısının nedenini bulmak mümkün olmayabilir.

Genel olarak başka bir bulgu (örneğin kusma, ishal) ile birlikte olmayan ya da 3 saatten fazla sürmeyen karın ağrısı sorun yaratacak bir hastalık habercisi değildir.

Çocuklarda karın ağrısının pek çok nedeni vardır:

Çocuklarda karna gelen bir darbe, karın yaralanması, mide ağrısı, kulak veya boğaz ağrısı ve idrar yolu enfeksiyonu karın ağrısı yapabilir. Çocuklarda karın ağrısının en sık nedenlerden biri de kabızlıktır. Karın ağrısı yapabilen daha ciddi hastalıklar arasında apandisit, zehirlenmeler (cıva, mantar) veya bağırsaklarla ilgili değişik hastalıklar olabilir. Ergenliğe girmiş kız çocuklarda adet dönemlerinde ağrı görülebilir. Bebekler ve küçük çocukların karın ağrısına tepkisi büyük çocuklardan farklıdır. Büyük çocuklar ağrıyan bölgeyi gösterip, şiddetli olup olmadığını belirtirken küçük çocuklar ağlar, huzursuz olur ve ayaklarını karına doğru çekerler. Karın ağrısı bir kere olup geçer veya devam eder veya aralıklı olarak tekrar edebilir. Önemli ve doktora başvurulması gereken karın ağrılarını ayırt etmek için çocuğunuzun başka bulguları olup olmadığını ve karın ağrısının özelliklerini takip etmeniz gerekir.

Çocuklarda hastaneye başvurmayı gerektiren karın ağrısı şikâyeti bazı durumlarda ameliyat ile tedavi olabilecek nedenlere bağlıdır; bunlar içinde en sık olanı apandisittir. Bunun dışında bağırsak tıkanıklığı, safra kesesi iltihabı, mide ülseri gibi durumlarda çocuklarda ameliyat gerektiren hastalıklar arasında sayılabilir. Bazen de kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu, barsak enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu, zatürre, besin zehirlenmesi veya ciddi duygusal strese bağlı olabilir.


Çocuk Cerrahisi ve Hastalık Belirtileri

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu