Hipospadias üretral açıklığın (idrarı yaptığı açıklığın) penis ucunda değilpenisinalt kısmında herhangi bir seviyede olmasıdır. Üretra mesaneden başlayarak idrarın taşındığı ve vücut dışına atıldığı tüp şeklindeki yolun adıdır. Çocuğunuz hipospadiasla doğduğunda sıkıntı ve endişe duyabilirsiniz. Bu durum sık görülen ve çeşitli cerrahi yöntemlerle düzeltilebilen bir durumdur. Başarılı bir hipospadias cerrahisi ile çoğu çocuk ergenlik ve erişkinlik dönemine normal görünüm ve işlevle girebilir.
Hipospadiasta üretral açıklık penisin alt tarafındadır. Yerleşimine göre şiddeti değişkendir. Çoğunlukla penisin uç tarafına yakındır. Daha seyrek olarak penisin orta kısmında veya penisin en alt kısmında bulunabilir. Nadiren makata yakın kısımda üretral açıklık yerleşebilir.
Günlük yaşamda halk arasında peygamber sünnetli doğduğu söylenen hipospadiaslı çocuklarda idrar deliğinin aşağıda olmasının yanında penisde öne doğru çeşitli derecelerde eğrilir, sünnet derisinin yarım olmasına bağlı olarak penisin arka kısmında kukuleta gibi bir görünüm ve idrar yaparken ince veya dağınık yapma gibi yakınmalar eşlik edebilir.
Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Genellikle hipospadias doğumdan hemen sonra fark edilir ve tanı alır. Eğer çocuğunuzda idrar deliğinin normal yeri dışında olduğunu düşünüyorsanız, sünnet derisi penisi tam olarak örtmüyor, yarı sünnetli gibi görünüyorsa veya peniste eğrilik fark ediyorsanız mutlaka çocuk cerrahı veya çocuk üroloji uzmanı tarafından muayene edilmeniz gereklidir.
Hipospadiasın nedeni nedir?
Hipospadias doğumsal bir anomalidir. Genellikle tek bulgu olarak ortaya çıkabilir ancak eşlik eden anomaliler olabileceği gibi nadir olarak kalıtsal olan durumlarda vardı. Genital bölgenin gelişimini sağlayan belli hormonlar ve faktörler vardır. Bunların etki alanında küçük bir aksaklık anne rahminde bebek gelişirken hipospadiasla sonuçlanabilir. Ancak bu değişikliklere neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Ailede hipospadias öyküsü bulunması, ileri anne yaşı ve hamilelik sırasında bazı kimyasal maddelere maruz kalma rol oynayabilir.
Hipospadias ameliyat edilmezse ne olur?
Hipospadiasın penis üzerinde yerleşimine göre değişkendir, ancak tuvaleti düzgün kullanmakta problemler olabileceği gibi erişkinlikte penisdeki eğrilik nedeniyle sertleşme sırasında sorunlar yaşanabilir. Doğar doğmaz doktorlar tarafından hipospadias tanısı konabileceği gibi daha sonrasında da aile tarafından penisin normalden daha farklı olarak edilebilir.
Bu durumda aklınıza pek çok soru gelebilir:
Çocuğumun ameliyat olması gerekecek mi?
Ameliyat için en uygun zaman?
Ameliyatın riskleri nelerdir?
Çocuğum bu durumu atlatabilir mi?
Ameliyat olmazsa ne olur?
Gelecekte bu durum fertilite ve cinsel yaşamını etkileyecek mi?
Sonraki çocuklarımda aynı durum ortaya çıkar mı?
Doktorunuzun size soracağı bazı sorular da olacaktır.
Oğlunuzun penisinde eğrilik oluyor mu?
İşemesini gözlediyseniz nasıl işiyor: dar mı? dağınık mı?
Tanı için fizik inceleme bulguları dışında ne yapılır?
Hipospadias tanısı dış genital bölgenin gözlenmesi ile konur, ancak çocuğunuzda testislerin yerinde olmaması hipospadiasa eşlik ediyorsa cinsiyet gelişim bozuklukları açısından ileri tetkiklerin yapılması gerekir.
Hipospadiasın tedavisi nasıl yapılır?
Hipospadias tedavisi cerrahi onarımdır. İdrar deliğinin penis ucuna yerleştirilmesi, eğriliğin giderilmesi, kozmetik olarak düzgün bir penis elde edilmesi cerrahi onarımın amaçlarıdır.
Ameliyat genel anestezi ile (hasta tam olarak uyumuş ve bilinçsiz durumda) ameliyathane ortamında yapılır. Hipospadias ve ek bozuklukların şiddetine göre 1-4 saat sürebilir. Ameliyat sırasında sünnet derisi veya penisin kendi derisi yeni üretra (idrar yolu) oluşumu için kullanılır. İdeal ameliyat yaşı 6 ay-18 ay arasındadır. Ancak erişkin yaş dahil her yaşta hipospadias onarımı yapılabilir. Ameliyat bittiğinde çocuğunuzun idrarının dışarı alınabilmesi ve ameliyat bölgesinin iyileşmesi için idrar sondası ve penis çevresinde sargısı olur. Ameliyat yöntemine göre sargı 3-5 gün sonda 7-10 gün kalabilir.
Ameliyattan sonra ne gibi sorunlar olabilir?
Genellikle penis kozmetik ve fonksiyon açısından sorunsuz olur. Ancak bazı hastalarda idrar yolunda darlık işeme problemi veya idrar sızıntısı (fistül) görülebilir. İdrar sızıntısı olursa tekrar cerrahi düzeltme yapılır. Darlık olursa genişletme yapılarak izlemleri devam eder.
Normal gelişmiş idrar yollarında bir böbrekten mesaneye kadar idrar taşıyan bir idrar yolu (üreter) vardır. Çift toplayıcı sistem olan çocuklarda bir böbrekten mesaneye giden 2 üreter vardır. Bu iki üreter ayrı ayrı mesaneye (idrar torbası) birleşebileceği gibi, mesaneye ulaşmadan da birleşip tek bir açıklıkla da mesaneye açılabilirler. Çift sistem bir böbrekte veya her iki böbrekte de olabilir. Çift toplayıcı sistem normalin bir çeşididir, hiçbir yakınma veya bulguya neden olmadan da pek çok sağlıklı insanda görülebilir. Toplumun %1inde görülür ve çoğunlukla tıbbi bir duruma neden olmaz.