Çocuk böbrek üstü tümörleri

Feokromositoma böbreküstü bezinin epinefrin ve norepinefrin hormonlarını salgılayan tümörüdür. Bunlar birçok işlevlerinin yanında vücutta kalp hızını ve kan basıncını ayarlamaktan sorumlu olan hormonlardır. Hastaların %10u çocuktur.

Feokromositoma neden olur, bulguları nelerdir?

Tümörün gelişmesinde çevresel ve genetik faktörler etkilidir. Tek başına veya başka hastalıklarla birlikte görülebilir. Feokoromositoma nörofibromatosis, multiple endokrin neoplazileri ve bazı sendromlarla birlikte görülebilir.

En sık bulgu yüksek tansiyondur. Bunun dışında kalp hızında artış, çarpıntı, başağrısı, baş dönmesi, kilo alamama, büyüme geriliği, bulantı, kusma, karın ağrısı, cilt renginde solukluk, terleme görülebilir.

Tanı nasıl konur?

Öncelikle ayrıntılı hasta öyküsü ve fizik muayene bulguları önemlidir. Bunun dışında bazı kan, idrar tetkikleri ve görüntüleme tetkikleri tanı için gereklidir. Bilgisayarlı tomografi ve sintigrafi tetkikleri böbreküstü bezinde hormon salgılayan tümörün yerini büyüklüğünü ve özelliklerini gösterir.

Feokromositoma nasıl tedavi edilir?

Tedavisi ameliyatla tümörün çıkarılmasıdır. Ancak ameliyat öncesinde kan basıncının normal seviyelere indirilmesi gereklidir. Tümörün yeri ve büyüklüğünün, birden fazla ise yerlerinin radyolojik görüntüleme yöntemleri ile gösterilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında da hastanın yakın izlenmesi ve gelecekte gelişebilecek bir tümör açısından tedbirli olunması gerekir.

Feokromositoma tanı tedavi ve izlemi multidisipliner (birçok bölümün bir arada çalıştığı) bir organizasyon gerektirir. Çocuk endokrinoloji, çocuk cerrahisi, radyoloji, nükleer tıp, çocuk anestezisi ve çocuk onkoloji bölümleri iletişim halinde çalışırlar.


Çocuk Tümörleri (Cerrahi)

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu