Omfalosel gastroşizis

Omfalosel karın duvarındaki açıklıktan karın içi organların dışarı çıkmasıdır. Karın içi organlar ince bir zar ile kaplıdır ve göbek kordonu bu zarın üstündedir. Bu kesenin içinde bağırsakların bir kısmı, mide ve karaciğer bulunur. Zarın ve karın içi organların dışarıda olması nedeniyle bebek sıvı kaybeder, ısı kaybeder ve enfeksiyon riski artar. Görülme sıklığı 3000 de 1 dir. Diğer doğumsal anormalliklerin görülme sıklığı yüksektir; bu sıklık %70'e kadar çıkabilir; bağırsak atrezisi (yokluğu), kromozom anomalileri (çoğunlukla Down sendromu), kalp ve böbrek anomalileri en sık görülen anomalilerdir.

Omfalosel hamilelik sırasında yapılan ultrasonografide görülebilir. Tanı konduktan sonra doğumun bu anomali için tedavi planı yapabilecek tam donanımlı çocuk cerrahisi, çocuk kardiyolojisi bölümleri olan yeni doğan yoğun bakım servisi ve yeni doğan ameliyatlarının yapılabileceği uygun ameliyathane koşulları ve tecrübeli anestezi doktorlarının bulunduğu bir merkezde yapılması gerekir.

Doğumdan hemen sonra dışarıda bulunan karın içi organlarının üzeri steril ılık serumla ıslatılmış gazlı bezlerle örtülmesi enfeksiyon ve sıvı kaybı risklerini azaltır.

Omfaloselin cerrahi tedavisinden önce bebek ek anomaliler yönünden incelenir. Uygun olduğunda karın duvarına kapama ameliyatı yapılır. Büyük omfaloselde karın içindeki boşluk dışarıda gelişen organların sığmasına izin vermeyecek kadar küçüktür. Bu durumda karın dışındaki organların bir kısmı özel bir yama malzemesi kullanılarak kısmı olarak karın duvarı kapatılır. Karın dışındaki organlar günler içinde yavaş yavaş karın içine gönderilerek karın duvarının kapatılması tamamlanır. Bebeğin iyileşme süreci ek anomalilerin varlığına ve ağırlığına bağlıdır. Tam ağızdan beslenme sağlanan kadar ve destek tedavileri sonlanana kadar bebek yeni doğan yoğun bakım ünitesinde kalır.

Gastroşizis karın içinde yerleşmesi gereken bağırsakların bazen de midenin göbek kordonunun sağındaki tam kat karın duvarı açıklığından dışarı çıkmasıdır. Bağırsakların üzerinde zar yoktur. Görülme sıklığı 2500 doğumda birdir. Bağırsakların üzerinde zar olmadığı için bağırsaklar hamilelik boyunca amnion sıvısı ile temas eder. Bu nedenle ödemli kalınlaşmış ve daha koyu renkli görülür. Bağırsakların üzerinde ipliksi fibrin adı verilen ince yapılar gelişir. Uzun süreli temas nedeniyle bağırsaklar daha kısa ve kalınlaşmıştır. Gastroşizisde ek anomaliler daha nadir görülür ancak bağırsakların karın dışında gelişmesi nedeniyle karın içindeki yerleşim düzeni yoktur. Buna malrotasyon (rotasyon yani dönme bozukluğu) denir. Hamilelik sırasında yapılan ultrason incelemeleri sırasında tanı konabilir. Tanı kesinleştikten sonra doğumun uygun şartlarda ve tam donanımlı ve ilgili bölümlerin olduğu bir merkezde yapılması gerekir. Cerrahide amaç bağırsakları karın içinde sıkıştırmadan ön karın duvarının kapanmasıdır. Bu nedenle bu işlem gerekirse aşamalı olarak günler içinde yapılabilir. Bağırsakların üzerine geçici kapamayı sağlamak için uygun yama materyalleri kullanılır. Yama karın duvarı tam olarak kapandıktan sonra çıkarılır. Bağırsakların çalışmaya başlaması ve dışkılama günler alabilir. Genellikle bağırsaklar geç çalışır. Bu süre boyunca bebek ağızdan beslenmez. Destek beslenme ve tedaviler başlanır. Ağızdan beslenme yavaş yavaş arttırılır. Tam beslenmeye geçene kadar bebek yenidoğan yoğun bakım ünitesinde izlenir.


Yemek Borusu ve Mide Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu