Çocukta akalazya

Akalazya nedir?

Akalazya yutmayı zorlaştıran yemek borusunun nadir bir hastalığıdır. Nedeni bilinmemektedir. Yemek borusundaki sinirler yeterince çalışmadığı için akalazya gelişir. Akalazya olan çocuklar yedikleri yiyecekleri yemek borusundan mideye yeterli itemezler, bu nedenle özofagus genişler, yemek borusunun alt ucundaki kaslar gevşemediği için yemekler bu bölgede birikir. Bu çocuklarda beslenme yetersizliğine bağlı beslenme bozuklukları, göğüs ağrısı ve solunum problemleri olur. Akalazya ilerleyen bir hastalıktır tedavi edilmezse bulgular kötüleşir.

Akalazyanın bulguları bebeklikte başlayabileceği gibi büyük çocuklarda veya erişkinlerde de görülebilir;

Sıvıları ve katıları yutma güçlüğü, yiyeceklerin göğüste sıkışma hissi, göğüs ağrısı, sindirilmemiş yiyecek ve içeceklerin ağıza gelmesi, göğüste yanma, boğazda kitle veya şişlik hissi, hıçkırık, kilo kaybı, astım.

Nasıl tanı konur?

Yemek borusundaki basıncı ölçmek ve yemek borusunun kasılıp gevşemesini kaydetmek için burun veya ağızdan yemek borusuna kadar bir tüp uzatılır. İşlem öncesi çocuğunuzun 3-4 saat yemek yememesi ve midenin boş olması gereklidir.

Akciğer grafisi: akciğerlerde sık kusma veya aspirasyonlara bağlı değişiklikleri göstermesinin yanında yeme borusunun şekil bozukluğunu hakkında da ipucu verebilir.

Baryumlu üst gastrointestinal sistem grafisi: Baryum röntgende görülebilen yani röntgende görülen bir sıvıdır. Çocuğunuz bu boyar maddeyi içtikten sonra yemek borusu mide ve bağırsağın başlangıç kısmının görüntüleri alınır. Boyar ilacın yemek borusunun alt kısmından mideye geçemediği görülür. Burada çok ileri bir darlık vardır ve bu darlık röntgen filmlerinde kuş gagasına benzer.

Endoskopi: İnce, ışıklı ve kamera sistemine bağlı boru şeklinde bir sistemle yemek borusunun iç ve iç yapısı görüntülenir.

Nasıl tedavi edilir?

Özofagus alt ucundaki tıkanıklığın giderilmesi için ameliyat planlanır.

Özofagusun hava basınçlı balonlarla genişletilmesi ameliyathane koşullarında çocuğunuz anestezi aldığında yapılır. Dar alana uygulanan ve giderek genişleyen balonlarla bu alandaki darlık rahatlatılır. Tekrarlanan bir işlemdir. Başarısı açık ameliyata göre daha düşük olmakla birlikte birden fazla uygulama yapılabildiği, günübirlik işlem olduğu ve hastanede yatış gerektirmediği için konforludur.

Heller miyotomisi, özofagusun alt ucundaki kasların kesilerek rahatlatılmasıdır. Bu işlem hastanede yatış gerektirir aynı zamanda bu bölgede tapılan işlem sonrası gastroözofageal reflü gelişebileceği için reflü önleyici ameliyat ile birlikte yapılır.


Yemek Borusu ve Mide Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu