Labial yapışıklık

Labial yapışıklık nedir?

Labium minuslar ince inflamatuar bir zarla birbirine birleştiği zaman labial yapışıklıklar oluşur. Hafif yapışıklıktan tamamen kapanmaya kadar değişen derecelerde olabilir. Neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte östrojenin rol oynadığı düşünülmektedir. En sık 3ay ile 6 yaş arasında östrojenin düşük olduğu yaşlarda görülür. Ergenliğe doğru östrojen seviyeleri arttıkça labial yapışıklıklar daha seyrek görülür çoğunlukla kendiliğinden düzelir.

Bunun yanında o bölgede sürekli devam eden dışkı bulaşması, egzema, dermatitler ve pişikler labial yapışıklıkların gelişmesinde rol oynar.

Belirtileri nelerdir?

Genellikle hiçbir bulgu vermezler. Periodik pediatrik muayene sırasında farkedilirler.Daha büyük çocuklarda idrar damlaması veya idrar yaparken zorlanma kesik kesik idrar yapma gibi yakınmalar gelişebilir. Damlamanın nedeni yapışıklığın olduğu bölgede ve vajende idrar birikmesidir. Bazı çocuklarda yapışıklıklara bağlı iritasyon kaşıntı görülebilir. Sık idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.

Tedavi

Çocukların çoğunda yapışıklık hafif ve yakınmaları olmadığı için herhangi bir tedavi gerekmez. Yakınmaya neden oluyorsa yapışıklığın açılması gerekir.

Çocuğunuzun durumuna göre değişik tedavi seçeneklerinden biri seçilebilir. Yağlı bir krem ile hafif basınç yaparak zayıf yapışıklıklar açılabilir. Östrojenli krem ile günlük uygulama yapılarak kendiliğinden açılması beklenebilir. Bu durumda o bölgeye uygulanan östrojenin bölgesel ve sistemik (diğer vücut bölgelerinde) etkileri ortaya çıkabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması ve hormonal etkileri başlarsa kesilmesi gereklidir.

Diğer bir tedavi yolu ise bölgesel uyuşturucu krem kullanılarak yapışıklığın küçük bir cerrahi uygulama ile açılmasıdır. Eğer yapışıklıklar çok yoğun ve kalın ise bu işlem ameliyathaneden hafif anestezi (sedasyon) uygulanarak da yapılabilir.

İşlem sonrası bölgesel ağrı kesici krem ve ılık oturma banyosu yapılır. Bazı çocuklarda sık sık tekrarlayabilir. Yapışıklıklar yakınmalara neden oluyorsa müdahale edilir. Herhangi bir bulgu vermiyorsa ergenlik çağına kadar kontrolleri yapılarak beklenebilir.


Çocuk Genital Bölge Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu