Çocukta hidrosel

Hidrosel nedir?

Hidrosel skrotumda karın içi sıvısının açık kanaldan geçmesi ile skrotumda sıvı birikimidir. Testise zararı yoktur, doğumda olabilir doğumdan sonraki aylarda da fark edilebilir. Tek veya çift taraflı olabilir. Skrotum geniş ve gergin görülebilir. Komünikan (bağlantılı) hidroselde karın içi ile bağlantı açıktır ara ara şişlik küçülür arda daha belirgin hale gelebilir. Nonkomunikan (bağlantısız) hidroselde skrotumdaki şişlik sabittir boyutları değişmez.

Hidrosel skrotumda ağrısız şişliğe neden olur. Bağlantılı hidroselde sabah şişlikte küçülme vardır, çocuk aktiviteye başladıktan sonra şişlik artar.

Çoğunlukla 1-1.5 yaşına kadar açık olan kanal kapanır, sıvı kaybolur ve hidrosel kendiliğinden geçer. Bu yaşa kadar düzelmeyen hidroselleri ameliyat etmek gerekir.

Hidrosel ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat anestezi altında yapılır. Hidroselin olduğu tarafta küçük bir kasık kesisi yapılarak hidrosel kesesinin karın içi ile bağlantısı kapatılarak su dolu kese çıkarılır. Günübirlik cerrahidir. Ameliyat sonrası çocuğunuz tam uyandıktan 2 saat sonra ağızdan beslenerek taburcu edilir. Ağrı kesici düzenli olarak kullanılır. 2 gün sonra pansuman yapılması gerekir. 1 hafta sonra banyo yapabilir.

Ameliyat sonrası özellikle büyük hidroselde skrotum veya kasıkta şişlik ve renk değişikliği olabilir. Bu genellikle birkaç haftayla 1 ay arasında düzelir. Bazen testis çevresinde az miktarda sıvı birikimi devam eder, çoğunlukla kendiliğinden düzelir. Fazla miktarda ve 6 ay- 1 yıl arasında tamamen düzelmezse cerrahi tedavi gerekebilir.


Çocuk Genital Bölge Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu