Kız çocuklarda normal meme gelişimi. Ne beklemek gerekir?
Kız çocuklarda ergenliğin ilk belirtilerinden biri bir veya her iki memede yaklaşık 1 cm çapında bir şişlik belirmesidir. Meme tomurcuğu tipik olarak 9-10 yaşlarında ilk defa ortaya çıkar. Daha erken ve daha geç de ortaya çıkabilir. Meme tomurcuğunun ortaya çıkması 7 yaşından daha erken değilse erken ergenlik açısından herhangi bir araştırma yapılmaz, normal yaş sınırında kabul edilir. Kızlarının yaşından bağımsız olarak anne babalar bu ilk gelişimi yadırgayabilirler, özellikle bir memenin diğerinden erken gelişmeye başlaması aileleri telaşlandırabilir. Birçok aile bu tomurcuğu kist, tümör veya apse diye algılayıp endişelenebilir. Çocuklar bu şişlikle birlikte az da olsa gerginlik ve hassasiyet hissederek ağrı nedeniyle yüzüstü yatamayabilirler, bu nedenle endişelenirler. İlk önce başlayan bu değişiklikler genellikle yağ dokusu depolanmasına bağlıdır, gerçek meme dokusu daha serttir. Meme gelişiminin ilk zamanlarında iki meme birbirine eşit değildir. Genellikle 6-12 ay içinde fark azalık veya kaybolur ancak asimetrik yanı eşit olmayan meme gelişimi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
Çocuklarda ve ergenlerde meme kitleleri
Çocuklar kendilerinin veya annelerinin fark ettiği meme şişlikleri ile başvurabilirler. Memede şişlik çok küçük boyutlardan 10 cm’e kadar büyüyen kitlelere kadar değişkenlik gösterir. Ağrılı veya ağrısız olabilir. Memede renk değişikliğine veya şekil bozukluğuna yol açabileceği gibi cilt rengi değişmeyebilir. Meme ucunda akıntı görülebilir; bu akıntı kanlı, sarı, bulanık veya duru olabilir. Ergenlerdeki meme kitlelerinde adet dönemleri ile ilgili olarak büyüklük değişiklikleri olabilir. Erişkinlerde görülen meme kitlelerinin %11’i kötü huylu kitlelerden oluşmaktadır. Ergenlikte görülen meme kitlelerinin kötü huylu olma riski daha düşüktür: cerrahi olarak çıkarılan kitlelerin %0.02 sinde kötü huylu tümör görülür.
Meme kitlesi nedeniyle başvuran çocukların öncelikle ayrıntılı öyküsünün alınması gereklidir; kitlenin ne kadar zamandır var olduğu, büyüklüğünde değişiklik olup olmadığı, kötüleştiren faktörlerin varlığı, meme ucu akıntısı sorgulanır. Kilo kaybı, iştahsızlık, kansızlık halsizlik gibi ek bulguların varlığı kötü huylu tümör açısından araştırılması gereken durumlardır.
Ergenlerde ve çocuklarda bulunan meme kitlelerini araştırmak için ilk yöntem ultrasonografidir; kitlenin büyüklüğü, özellikleri derinliği incelenir. Kitlenin içi özellikleri kötü huylu bir tümör düşündürüyorsa kitleden iğne biyopsisi planlanır. 3-4 ay izlemde küçülmeyen, düzensiz, sert kitleler, ciltte kızarıklık, çekilme veya kanlı meme akıntısı gibi bulgular varsa kitleden biyopsi veya kitlenin ameliyatla tamamen çıkarılması gerekir.
Kötü huylu bir tümör düşünülüyorsa magnetik rezonans görüntüleme ile tümörün yaygınlığı incelenir.
5cmden büyük kitlelerin, büyüme eğilimi olan kitlelerin, meme yapısını bozan veya ciltte çekilme ve düzensizliklere yol açan kitlelerin cerrahi olarak çıkarılması gerekir.
Çıkarılan parça patoloji bölümünde incelenir ve kesin tanı konur. İyi huylu tümörlerin tedavisi böylece tamamlanır. Kötü huylu tümörlerin tedavi ve izlemi pediatrik onkoloji ile birlikte yapılır.