Brankial yarık kisti ve sinüsü

Brankial yarık artığı nedir?

Genellikle boyunda köprücük kemiğinin üstünde bulunan gelişimsel bir anormalliktir. Boynu ve boğazı oluşturan dokuların erken embriyonik gelişme döneminde uygun büyümemesi sonucunda gelişir. Kistler, sinüsler ve fistüller olabilir. Kist içi sıvı dolu şişliktir. Sinüs ağız arka tabanında veya ciltte küçük bir açıklığı olan dar geçitlerdir. Fistül ise ciltteki açıklıkla ağız tabanındaki açıklığın ilişkili olduğu durumlardır.

En sık rastlanan tipi boynun alt kısmında boyun kaslarının arasından çıkan tiptir. Daha az rastlanan tiplerinde ise ciltteki açıklık çene altında veya göğüs duvarındadır. Açıklık küçük olsa da içerideki tünel şeklindeki yol boyundaki damarların sinirlerin arasından geçerek ağız tabanına veya kulağa ulaşır.

Brankial yarık kisti ve sinüsüBrankial yarık kisti ve sinüsü

Brankial yarık artıkları nasıl tedavi edilir?

Brankial kleft artıklarının enfekte olması en önemli cerrahi nedenidir. Boğan veya kulak enfeksiyonu sırasında brankial kleft artıkları enfekte olabilir. Boyundaki lenf bezlerinin yakınında kist olarak büyüyebilir. Kist enfekte olura beyaz sarı akıntıya neden olabilir. Kistin üzerindeki cilt kızarır ve ödemlenir. Tedavide öncelikle ağızdan antibiyotik başlanır, ılık kompres yapılır. Eğer sorun devam ederse kist açılarak içindeki enfeksiyon boşaltılır. Kistin veya diğer brankial kleft artıklarının cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bu işlem akut enfeksiyon hainde yapılamaz. Eğer sürekli akan sinüs veya fistül varsa enfeksiyon olmadan da ameliyat gereklidir. Ameliyat sırasında brankial artığın tümüyle eksize edilerek temizlenmesi gerekir.

Hastanede ne olacak?

Ameliyat genel anestezi altında ve genellikle günlük cerrahi işlem olarak yapılır. Brankial kleft artığının çevresinden eliptik bir kesi yapılarak kist veya sinüs cilt altında kaslar arasında ağız tabanı veya kulakta ulaştığı yere kadar çıkarılır. Ameliyat sonrası çocuğunuz tam uyanana kadar ayılma odasında tutulur. Kanama ve enfeksiyon olabilir ancak bunlar düşük risklerdir. Yara yeri kapalı kalır. Tam uyandıktan sonra sıvı almaya başlar, ağrı kesici olarak ağızdan parasetemol başlanır. Yara yerinde ağrı, boğaz ağrısı ve ameliyat yerinde hafif şişlik olabilir. Yemek yedikten sonra taburcu edilir. Yaranın kapalı ve kuru tutulması gerekir. Ameliyattan 2 gün sonra pansuman doktorunuz tarafından yapılır. 1 hafta sonra banyo yapabilir.

Yara yerinde kızarıklık, şişlik, akıntı olura ateşi olursa enfeksiyon başlangıcı olabileceği için tekrar doktorunuza başvurmanız gereklidir.


Çocuk Baş ve Boyun Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu