Çocukta diğer fıtıklar

Göbek fıtığı

Göbek fıtığı karın duvarının doğumdan önce anne karnındaki dönemde kapanmaması sonucu olur. Bu göbekte bir şişlik oluşturur. Karın içindeki bağırsak karın duvarındaki bu zayıf noktadan dışarı doğru çıkınca şişliğe neden olur. Karın duvarındaki bu açıklık doğumdan itibaren vardır, bazen çok geniştir ve hemen fark edilir, bazen de ilk başta görülemeyecek kadar küçüktür ve yaşla birlikte daha belirginleşir.
Göbek fıtığı özellikle küçük ise kendiliğinden kapanabilir. Bir ameliyat gerekmeyebilir. Büyük olan ve kapanmayan göbek fıtığının tedavisi ameliyattır.

Göbek fıtığı nasıl anlaşılır?

Bebeklerin göbek fıtığı ağladığında, güldüğünde, ıkındığında daha belirgin olur.

Göbek fıtığı genellikle ağrısızdır, tanısı aile öyküsü veya muayene sırasında konur.

Hastanede ne olacak?

Eğer ameliyat tedavisi gerekiyorsa bu doktorunuz tarafından size bildirilir. Çocuğunuzu ameliyat sabahı hastaneye getirirsiniz.
Günübirlik cerrahi işlem yapılır. Yani hastamız yatar, ameliyatını olur ve aynı gün taburcu olur. Ameliyat, ameliyathanede genel anestezi ile yapılır. Göbeğin hemen altından küçük bir kesi yapılarak açıklık dikişlerle onarılır, cilt emilen dikişlerle onarılır böylece yara iyileştikten sonra dikiş alınması gerekmez. Pansuman kapatılır ve 3 gün açılmaz.

Çocuğunuz ameliyattan sonra ayılma odasında tam uyanana kadar kalır. Beslenmeye başlandıktan sonra taburcu olur. Ağızdan verilen ağrı kesiciler yeterlidir.

Küçük çocuklar aktivitelerine hızlı dönerler büyüklerde iyileşme 3-4 güne uzayabilir. Ameliyattan 1 hafta sonra duş şeklinde banyo yapabilir. 2 hafta boyunca aktif spordan uzak durmalı kendisi için ağır olabilecek şeyleri kaldırmamalıdır. 2 günden sonra okula başlamasında sakınca yoktur.

Yara yerinde kızarıklık, şişlik akıntı durumlarında veya ateşi yükselirse enfeksiyon ortaya çıkabilir, tekrar doktora başvurmakta fayda vardır.

Epigastrik fıtık

Epigastrik bölge midenin hemen önündeki bölgedir. Epigastrik fıtık karında göğüs kemiği ile göbek arasındaki dokuda zayıf olan bir alandır. Bu alanda karın içi zarının yeterli kapanmaması nedeniyle karnın gelişmesi sırasında doğumsal bir açıklık oluşur. Genellikle karın içi yağ dokusu bu açıklık içinde sıkışır ve şişlik olarak görülür duruma gelir. Çocuğunuz ağlarken, ıkınırken veya bağırırken şişlik artar. Çocuk sakinleşince şişlik ortadan kaybolur. Genellikle başka şikayet oluşturmaz, nadiren içinde yağ dokusu sıkışırsa ağrıya neden olabilir.

Tedavi seçenekleri çocuğun yaşına göre ve problemin büyüklüğüne göre değişir. Göbek fıtığının yıllar içinde kapanması gibi bir süreç epigastrik hernide beklenmez. Eğer açıklık çok küçükse çocuk büyüdükçe daha az belirgin hale gelebilir. Ciddi komplikasyonlar nadirdir. Küçük fıtıkların içinde yağ sıkışabilir, kızarıklık ve ağrı yapar. Büyük açıklığın içine nadir olarak bağırsak girip sıkışabilir, böyle bir durumda acil ameliyat gerekir. Sorun olmadığı durumlarda en uygun ameliyat yaşı 1-1.5 yaş civarındadır.

Hastanede ne olacak?

Ameliyat planlı ve günübirlik ameliyat olarak yapılır. Şişliğin olduğu yerden yapılan küçük bir kesi ile yağ dokusu içeri itilir veya eksize edilir. Açık olan fasya kenarları bulunarak dikişlerle kapatılır. Çocuğunuz ameliyat sonrası tam olarak uyandıktan sonra sıvı gıdalar almaya başlar. Genellikle aynı gün taburcu edilir ancak bazı durumlarda 1 gün hastanede kalabilir. Ağızdan alınan ağrı kesici yeterlidir. Bandajlar 2-3 gün sonra alınır ve yara açık bırakılır. 1 hafta-10 gün sonra banyo yapabilir. Ağır aktivite ve spordan 2-3 hafta uzak tutmak gereklidir.

Yara yerinde kızarıklık, şişlik ağrı olursa veya ateşi çıkarsa doktora tekrar başvurmanız gerekir. Yara yeri enfeksiyonu nadir ama en önemli komplikasyondur.


Genel Çocuk Cerrahisi Hastalıkları

Koç Üniversitesi Hastanesi, Davutpaşa Caddesi No:4 34010 Topkapı, İstanbul, Türkiye
Randevu: 0850 250 8 250

cocuk cerrahisi randevu